naslovna-ilustracija

Шта је право на слободан приступ информацијама? Штампа

Да ли се питаш шта ово тачно значи? Можда звучи компликовано, али свака реч има своје тачно значење и разлог зашто ту стоји. Право на слободан приступ информацијама је једно од основних права људи и односи се на право да траже информације које су значајне за њих лично или друге људе, а којима располаже нека институција или, како се стручно каже, орган јавне власти. Све ће ти постати јасније кроз овај пример:

primer Један твој друг М.М. (пошто је малолетан, означићемо га иницијалима) хтео је да сазна како је одлучено да фудбал буде изборни спорт у наставном плану физичке културе у овој школској години. Зато је затражио на увид од управе школе записнике са састанка Савета родитеља и Наставног већа на којима је донета та одлука. М.М. је тако користио своје право на слободан приступ информацијама од јавног значаја.

Ево овако: твоја школа је један од органа јавне власти. Рад твоје школе почива на разним документима, правилницима, прописима који уређују шта, ко и како треба да ради. Поред осталих докумената, твоја школа има и записнике са свих састанака свих тела која управљају школом (Наставно веће, школски одбор, Савет родитеља). У тим документима садржане су информације које су значајне за М.М, али и за све остале ученике школе. То је „јавни значај". Зато је М.М. и имао права да тражи информације које постоје у тим записницима.

Можда М.М. воли фудбал и веома је задовољан донетом одлуком и занима га како је до ње дошло. Можда М.М. више воли кошарку и зато га занима како су се школске власти одлучиле за фудбал. Шта год да је разлог, М.М. не мора никоме да објашњава зашто жели ову информацију, нити школа има права да га пита зашто га то занима. Он једноставно има права на њу и школа је обавезна да му је да.

У овом приручнику ћеш наћи још много примера који су значајни за тебе и твоје вршњаке, а настали су тако што су неки твоји другари или некo други, други појединци или институције, користили ово право и тражили приступ појединим информацијама од јавног значаја.

Примере које наводимо препознаћеш по симболу primer. Поред овог, срешћеш још неке симболе у тексту: pitanje је симбол који те води на питање којим можеш да провериш да ли си добро разумео/ла садржај који читаш, а симбол zanimljivosti упућује те да прочиташ још нешто, неку додатну информацију или занимљивост.